Sindrom koji oponaša išijas [Piriformis] | Rekreativa Medical (2022)

Piše: Stjepan Dren Mlinarec, bacc.physioth.

​Bol u području donjeg dijela leđa i stražnjice koja se širi duž noge. Je li to piriformis sindrom ili “pravi” išijas? Simptomi su gotovo identični, no srećom jedan od njih lako možete izliječiti.

Piriformis sindrom je bolno stanje u kojem mišić piriformis svojim grčenjem uzrokuje bolove duboko u regiji stražnjice gdje se nalazi. Spazam (grč) piriformisa pritišće obližnji ishijadični živac čime uzrokuje simptome identične išijasu - bol i utrnulost u donjem dijelu leđa, stražnjici i duž noge sve do stopala.

Zbog ove sličnosti piriformis sindrom se često naziva pseudoišijas ili lažni išijas.

Iz razloga što je primarna bol u gluteusu, naziva se još i duboki glutealni sindrom.

Osnovna razlika između piriformis sindroma i “pravog” išijasa je uzrok pritiska na ishijadični živac. Kod piriformis sindroma uklještenje ovog živca uzrokuje spazam (grč) mišića piriformisa, a

kod išijasa živac pritišću degenerativne bolesti u donjem dijelu kralježnice

(hernija diska, spondilolisteza i stenoza spinalnog kanala).

Liječenje piriformis sindroma je relativno jednostavno. Vježbe istezanja su “prva pomoć” i kratkoročno će ukloniti bol. One ne djeluju na uzrok problema pa za dugotrajno rješavanje problema koristimo fizioterapijske vježbe koje postepeno otklanjaju uzrok - neurološku inhibiciju koja uzrokuje spazam (grč). To su fizioterapijske vježbe svjesno regulirane relaksacije, tj. opuštanje piriformisa.

Anatomija i funkcija [m. piriformis i n. ischiadicus]

Mišić piriformis ima i svoj hrvatski naziv - kruškoliki mišić, iako taj termin rijetko koristimo.

(lat. musculus piriformis, pirum = kruška, forma = oblik).

Sindrom koji oponaša išijas [Piriformis] | Rekreativa Medical (1)


​M. piriformis je mišić smješten duboko u regiji stražnjice, ispod gluteusa. Čvrst je i snažan mišić koji povezuje sakrum (krstačnu kost, krstaču) s bedrenom kosti (femur).

Glavna mu je funkcija vanjska rotacija noge, osobito u stojećem položaju(kada je noga ispružena u kuku)tj. tijekom hoda i trčanja. U sjedećem položaju (kukovi i koljena pod 90°) piriformis odmiče nogu u stranu.

Jedan je od ukupno 6 vanjskih rotatora noge i svi se nalaze u regiji stražnjice. Ono po čemu je poseban u odnosu na preostalih 5 je da imaposeban kontakt s ishijadičnim živcem, što je vrlo zanimljiv anatomski detalj. U nekih osoba išijadični živac prolazi neposredno ispod piriformisa, a u nekih osoba živac prolazi kroz mišić piriformis. I to u nekoliko varijanti (vidi sliku).

Sindrom koji oponaša išijas [Piriformis] | Rekreativa Medical (2)

Koliko je taj kontakt tijesan postajete svjesni u trenutku kada imate piriformis sindrom, tj. kada spazam mišića izazove uklještenje ishijadičnog živca. Ishijadični živac (lat. nervus ischiadicus) je najveći pojedinačni živac u ljudskom tijelu. U mojem tekstu o išijasu ćete pronaći kratko i jasno opisanu anatomiju išijadičnog živca.

Glavni uzrok piriformis sindroma je mikrotrauma mišića

Sindrom koji oponaša išijas [Piriformis] | Rekreativa Medical (3)


​Mikrotrauma je najčešće posljedica
prekomjerne upotrebe mišića piriformisa, kao što je hodanje ili trčanje na velike udaljenosti.

​Zanimljivo je da se može dogoditi i osobama koje tijekom dugotrajnog sjedenja zadržavaju položaj u kojem je piriformis neprestano aktivan.

Može biti uzrokovan i makrotraumom tj. ozljedom, npr. kod pada na stražnjicu. U ovakvim slučajevima može proći sam od sebe i ne prijeći u kronični oblik jer uzrok nije ponavljajuć.

U oba slučaja živčani sustav reagira tako da stvori zaštitni spazam. Dakle, sam spazam je zaštitna reakcija i to je vrlo važno razumjeti kako ne bismo radili greške u liječenju.

Prvi korak u liječenju uvijek je otklanjanje uzroka. Ne uklonimo li uzrok, liječenje je Sizifov posao.Prepoznajte aktivnostkoja je kod vas prouzročila piriformis sindromi obustavite ju na određeno vrijeme.Nakon toga specifičnim vježbama “podsjetite” živčani sustav da mišić nije više izložen traumi te zaštitni spazam više nije potreban.

O uzroku ovisi i trajanje piriformis sindroma. Kada je uzrok ozljeda, oporavak traje 2-3 tjedna. Kada je uzrok prekomjerna upotreba ovog mišića, potpuno zacjeljivanje može potrajati duže od 6 tjedana dok će se bolni simptomi povući ranije. Na oporavak izravno utječe prepoznavanje i otklanjanje uzroka.

Glavni simptom piriformis sindroma je bol u gluteusu koja se širi duž noge

Svaki sindrom se sastoji od skupa specifičnih simptoma. Ostali simptomi piriformis sindroma su:

 1. bol duboko u području gluteusa (zato se još zove “duboki glutealni sindrom”)
 2. bol se proporcionalno pojačava sjedenjem (duže sjedenje = jača bol)
 3. napetost mišića može se opipati (u području ishijadičnog ureza na ilijačnoj kosti)
 4. bol se pojačava kontrakcijom mišića piriformisa (kroz pokret ili FAIR test)

Test za piriformis sindrom je jednostavan [FAIR test]

Postoji više kliničkih testova za piriformis sindrom. Izabrao sam FAIR test (Fleksija > Adukcija > Interna Rotacija) koji je najjednostavniji za samostalno izvođenje.

Važna napomena - test nije zamjena za liječnički pregled. Fizijatar će učiniti širu dijagnostičku obradu i utvrditi sve povezane zdravstvene probleme. Dokazati sindrom je jedan dio posla, a drugi dio je isključiti mogućnost drugih bolesti sa sličnim simptomima.

FAIR test za piriformis sindrom (na primjeru desne noge):

 1. lezite na leđa s ispruženim nogama
 2. desnu nogu savijte 90° (pravi kut) u kuku i koljenu
 3. napravite istovremeno 3 pokreta po kojima je test dobio naziv: privucite natkoljenicu k sebi (fleksija), odmaknite ju u desnu stranu (adukcija) i zarotirajte ju prema unutra (interna rotacija).

Ako se bolni simptomi pojačaju test je pozitivan, tj. radi se o piriformis sindromu.

Isti test možete raditi i na boku. U slučaju da testirate desnu nogu lezite na lijevi bok, lijeva noga je ispružena, a na desnoj nozi savijte kuk i koljeno 90° te odradite iste pokrete.

Ako vam se test čini složen, preskočite ga i “testirajte” se vježbama. Pomognu li vam, imali ste piriformis sindrom i više ga nemate.

Vježbe za piriformis sindrom još su jednostavnije [opuštanje piriformisa]

Vježbe istezanja radite samo kada dobro znate što i kako radite. Iako su raširene i nude se kao jednostavno rješenje, s njima treba biti jako oprezan. Ako je m. piriformis napet i bolan, nalazi se u zaštitnom spazmu. Istezanje može dodatno traumatizirati mišić. Ne želite nove ozljede pa makar to bile mikrorupture. Niti želite novo ožiljkasto tkivo jer ono trajno smanjuje njegovu fleksibilnost.

Napet i bolan m. piriformis je posebno osjetljiv. Neadekvatno dozirano istezanje će ga dodatno “zaključati” u neurološkom zaštitnom spazmu. A to je posljednja stvar koju želite.

Vježbe istezanja imaju svoju ulogu u olakšavanju boli kod piriformis sindroma, ali kada ih izvodite samostalno preporučujem ih samo ako dobro znate što i kako radite.

Uostalom, želim s vama podijeliti bolje vježbe iz kliničke prakse. Vježbe za opuštanje piriformisa koje nećete pronaći na svakom uglu interneta. Pojednostavio sam ih i prilagodio kako biste ih mogli raditi kod kuće. Radite ih polako i oprezno kao što je i istaknuto u videu. Detalji vezani za svjesnu regulaciju relaksacije su ključni jer njom opuštamo piriformis. O ovim detaljima ovisi hoćete li ili nećete imati rezultate.

Video: medicinske vježbe za piriformis sindrom

 • obratite pažnju i ispravno radite svjesnu relaksaciju mišića
 • mislite na cilj, želite opustiti spastični mišić piriformis
 • radite ove vježbe 2x dnevno
 • odradite ih na obje noge čak i ako je zahvaćena samo jedna
 • krenite od nezahvaćene noge
 • bol će se početi povlačiti unutar prvih 7 dana
 • nastavite ih raditi još 7 dana nakon povlačenja boli

Budite svjesni da sam pojednostavio vježbe kako biste dobili priliku samostalno i bez troškova riješiti svoj problem. Kao takve, ove vježbe u složenijim slučajevima mogu imati djelomičan, a ne potpun rezultat. Ako nakon 7 dana ovih vježbi imate djelomičan rezultat, na dobrom ste putu pa potražite fizioterapeuta u vašem gradu. Uz asistirane vježbe i druge terapijske tehnike riješite problem do kraja.​

Osim ovim putem, piriformis sindrom može se i spriječiti i liječiti općim radom na sebi. Dobro osmišljene

grupne medicinske vježbe uključuju i vježbe za opuštanje piriformisa

.

U liječenju simptoma koriste se oblozi za piriformis

Toplina opušta mišićnu napetosti u liječenju bolnih simptoma kod piriformis sindroma koristimotople obloge.

​To nisu nikakvi specijalni oblozi, dapače vjerojatno kod kuće već imate nešto što ima

visok toplinski kapaciteti možete upotrijebiti kao obloge za piriformis.

Sindrom koji oponaša išijas [Piriformis] | Rekreativa Medical (4)

​Moj prvi izbor sutermo oblozi punjeni gelomkoji se za malo novca mogu kupiti u svakoj drogeriji. U njima je gel koji ima visok toplinski kapacitet pa nakon zagrijavanja dugo ostaju topli.

​Često nose naziv “cold pack” i neka vas to ne zbunjuje, on je tu jer se koriste i za rashlađivanje (tako što se prije upotrebe rashlade).

Možete koristiti itermoforkoji se puni toplom vodom.

​Mogu poslužiti i obični termo

ulošci za prijenosni hladnjak(pingvini) koje ćete prethodno zagrijati.

Sindrom koji oponaša išijas [Piriformis] | Rekreativa Medical (5)

Za koje god obloge za piriformis se odlučili, ne stavljajte ih u direktni kontakt s kožom već ih zamotajte u ručnik.

Oblog se stavlja tako da prekriva cijelo područje stražnjice na zahvaćenoj strani. Koristite veći oblog (ili dva). S prekrivanjem veće površine ne možete pogriješiti, s prekrivanjem premale površine učinak može biti nepotpun. Budite strpljivi jer mišić piriformis je smješten duboko ispod gluteusa.

Sindrom koji oponaša išijas [Piriformis] | Rekreativa Medical (6)

Moram napomenuti važnu stvar u vezi obloga. Primijetit ćete da postoje savjeti za stavljanje hladnih obloga, a pogledate li detaljnije vidjeti ćete da tamo gdje to piše nije objašnjeno kako točno hladni oblozi djeluju kod piriformis sindroma.

Hladni oblozi se stavljaju samo u akutnoj fazi neposredno nakon ozljede. U većini slučajeva, gdje uzrok nije ozljeda,bolni spazam mišića opuštamo toplim oblozima.

Ostali tretmani kojima možete suzbiti bol suduboko-tkivna masaža gluteusa i fizikalna terapija.

Budite umjereni s očekivanjima, jer sve navedeno je samosimptomatska terapija. Sam naziv nam govori da ona rješava simptome, ali ne i problem.

U težim slučajevima liječenje može uključivati injekcije i operativni zahvat

Operativni zahvat podrazumijeva kirurško opuštanje mišića piriformisa. No to vam preostaje samo ako iscrpite sve mogućnosti. Kojih itekako imate. Oni s manje sreće tj. teže izliječivim piriformis sindromom morati će promijeniti i nekoliko fizioterapeuta dok ne dođu do zadovoljavujućih rezultata, no moje je mišljenje da je i to bolje nego preskočiti aktivnu terapiju i odmah prijeći na kirurško liječenje.

Injekcije podrazumijevaju lijekove koji opuštaju mišićnu napetost ili smanjuju upalu. Zanimljivo je da se koriste i injekcije s toksinom iz bakterije clostridium botulinum (botoks) jer uzrokuju opuštanje njegovog spazma na određeno vrijeme. U Hrvatskoj osobno nisam vidio da se u liječenju piriformis sindroma koristi ova terapija, no zanimljivo je znati da postoji.

Fizioterapijske vježbe su u većini slučajeva dovoljne. Liječenje piriformis sindroma može se upotpuniti osteopatskim tretmanima ili tretmanima miofascijalne relaksacije (MFR). Može uključivati i dry needling i duboko-tkivnu masažu (deep tissue massage).

Ne postoji tehnika liječenja koja rezultatima odskače od ostalih, a da je to potkrijepljeno čvrstim dokazima. Ono što su pokazala klinička istraživanja je da određeni ljudi bolje reagiraju na jedne modalitete liječenja, dok drugi imaju bolje rezultate s drugim oblicima terapije. Krenite s onim što je manje invazivno, dostupnije i košta manje ili ništa. Medicinske vježbe su uvijek dobar početak.


Znate li razlikovati piriformis sindrom od išijasa, možete si lako pomoći

Piriformis sindrom se lako rješava, išijas baš i ne. I to je osnovni razlog zašto želite napraviti jednostavan test i jednostavne vježbe. Čak i ako se ne želite zamarati testom, već same vježbe mogu riješiti vaš problem. Ako se nakon njih bol povukla, riješili ste problem. Ako nije, fizijatar će na specijalističkom pregledu utvrditi točne uzroke boli i dati smjernice za liječenje.

Ponovimo najvažnije. M. piriformis je mišić, a piriformis sindrom je bolno stanje. Spazam mišića piriformisa pritišće ishijadični živac, najveći živac u ljudskom tijelu. Bol je intenzivna i zahvaća donji dio leđa, stražnjicu, nogu i stopalo. Simptomatska terapija uključuje obloge za piriformis, duboko-tkivnu masažu i fizikalnu terapiju. Spazam se kratkoročno olakšava vježbama istezanja, a trajno opuštanje piriformisa postiže se fizioterapijskim vježbama koje djeluju na uzrok spazma.Ublažite bol kod piriformis sindroma kroz naše

grupne medicinske vježbe

u Zagrebu i

online medicinske vježbe

gdje god se nalazili.

Smatrate li da je ovaj tekst poučan i koristan, podijelite ga. Hvala.

Top Articles

You might also like

Latest Posts

Article information

Author: Fredrick Kertzmann

Last Updated: 12/09/2022

Views: 6305

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fredrick Kertzmann

Birthday: 2000-04-29

Address: Apt. 203 613 Huels Gateway, Ralphtown, LA 40204

Phone: +2135150832870

Job: Regional Design Producer

Hobby: Nordic skating, Lacemaking, Mountain biking, Rowing, Gardening, Water sports, role-playing games

Introduction: My name is Fredrick Kertzmann, I am a gleaming, encouraging, inexpensive, thankful, tender, quaint, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.